geng blog

Thursday, April 28, 2011

SLIDE YANG X MENJADI

tgk blog blog yang di follow ade slide gambar diaorng ...hati penuh teruja nak buat jugak....klik lah kat slide tu.....hati penuh bunga2 nak buat slide macam orang lain ........

langkah pertama da berjaya buat...da pilih tu gambar mane yang nak diletakan.... amik gambar dari facebook...suka sangat sebab da bole tengok slide tu.......

langkah ke dua...copy lah code dan ikut lah arahan yang diberi........ikot arahan dia suruh copy code tu pastu g ke posting ........hah......tang sini lah kantoi x bole nk buat....
arahan kedua dia suruh klik kat create......... cari punye cari....mane ade perkataan create kat posting tu.....

cube gak...ikot ape yang disuruh......2kali paste kt situ.......2 kali jugak lah aku delete post.......sb x de ape yang kuor pon...hanya kod yang di paste je....hampeh betol........

AKHIRNYE...aku share je lah kt FACEBOOK...........dapat jugak tengok slide tu.........geram betol.........

sesape bole tolong ajar kan................PLEASEEEEEEE.....

Saturday, April 23, 2011

SEPI...SUNYI.....

balik kje semalam petang ...masok umah je ...sunyi bebenor.......
abg da g kje.....layan tv pon masih bosan.......x de orang yg nk diajak berbual...

mula Jumaat pagi tadi sibongsu Nadhirah g skola...balik petang....ade game netball MSSD
tinggal kat rumah sorang2 ...Ya Allah..boringnye......
petang dia call....nk tumpang tido umah eija (kawan yang memg di kenali dan dipercayai)......sb esok ade game lagi......

menunggu abang balik dari kje dok sorang2...makn sorang2....memang bole benggong bila dok sorang2
Anak bujang balik lambat.....overtime.....tp klau dia ade pon umah macm x de orang....hehehheheh...asik memerap je main game.......

malam hantar barang2 dia kt umah eija........harini klau bernasib baik dia akan ke FINAL esok......Insyaallah....semoga kamu berjaya........

bagaimane lah rasanye klau kita hidup tanpa teman dan kawan yang bole diajak bebincang ke berborak ke....
bole jadi gilee agaknye.....
setiap manusia itu saling memerlukan......jadi.....kita haruslah menghargai setiap ape yang kita miliki....

Friday, April 22, 2011

PENYABONG OH PENYABONG

cuti-cuti .......holiday......plan nk g Pantai Penyabong Mersing......hehehehehe....

da mcm bdk2.......x sabor nk berjalan.....menghitung hari.......
da bgtau ank2....yg kt Pahang lagi lah x sabor....asik menanye je....
yg bekerja da apply cuti......

da lama x mandi laut....last g Tanjung Balau ..rasanye 2 thn lepas....
ank2 memg suke mandi laut....nak pulak ayahnye......

check in sabtu petang.......cadangnye malm nk bbq.....
mesti meriah kan......harap2 mak n ema dapat g
(harapan setinggi gunung ).....cheeewwwahhhh....

pejam kan mata je......klau bnyk2 fikir memg x akan pergi punye......
challet da ditempah....cume menanti kehadiran kami je....

gathering ngan family dan kawan2 mesti best kan.....
kawan2 pulak baru nk bersua muka....ntah macmane lah agknye
mesti mule2 malu2.....control konon.......tp dasarnye.......haru biru.....hahaahhahaha

hari2 jumpa tp kt facebook je......plan kami pon kat fb......
dlm fb riuh rendah.......mcm nk trbalik dunia ........
tp kata orang x kenal maka x cinta.....

insyaallah...klau diizinkan tuhan kami akan berkumpul disana.....
semoga kami dapat menjalani percutian ini dengan gembira.....
dan bila kembali kami akn menyimpan kenangan disana sebagai satu memori yg terindah.....

PENYABONG KAMI AKAN KESANA.............

Wednesday, April 20, 2011

KUIH SERABAI......

anak dara nk makn kuih serabai..........mane lah tau nak buat ...tp insyaallah akan ku cube sedaya upaye......


Resepi

  • 500 ml santan (dari 1/2 kelapa putih)
  • sedikit garam
  • Bahan A
  • 150 g tepung beras
  • 300 ml air


Bahan B

  • 1 biji telur
  • 300 g tepung beras
  • 600 ml air

Bahan Kuah

  • 900 ml santan (dari 1 kelapa)
  • 300 g gula melaka
  • 2 helai daun pandan, disimpulkan
  • sedikit garam
  • 2 biji telur
  • 1 camb tepung beras
  • Cara-cara
Santan dijerang bersama garam hingga mendidih. Santan perlu dikacau selalu untuk mengelak santan berkepala. Angkat dan biar sejuk. Gaulkan bahan A dan jerang atas api perlahan sambil dikacau hingga kental.
Gaulkan semua bahan B, masukkan adunan A dan santan yg dimasak. Kacau sebati dan biar 4 jam. Panaskan acuan serabai atas api perlahan. Masukkan adunan secukupnya dalam setiap acuan. Tutup dan masak selama 5 min kemudian angkat.
Kuah
Untuk membuat kuah: Jerang santan dengan gula melaka, daun pandan dan garam. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Satukan telurdan tepung beras, tuangkan ke dalam santan dan kacau hingga mendidih. Angkat dan sajikan dengan serabai.



Tuesday, April 19, 2011

KELUARGA KU

Inilah keluarga en ibrahim dan pn norashikin



Sunday, April 17, 2011

SITI AISYAH



14hb april.....hari jadi ecah ...tp terlupe lah...sory lah maklong x ingt....hehehhehehe.....
Da 6 tahun umur ecah skrang...tahun depan da masok darjah 1.

nanti maklong belikan present ye......but not  now.......

sayang ecah.......

maklong harap ecah belajar rajin2..jadi insan yang berguna untuk ibu dan atok....
maklong doakan agar ecah bahagia......(macm lah budak ni faham).......

besarkan dia selama 2 tahun adalah kenangan yang x akan aku lupakan........masa kecik dia memg sangt comel..gedebab lah juge......

tapikan sekarang ni tgk dia da mula bersekolah....terasa cepat benar masa berlalu.....dari sehari ke sehari  makin besar rupenye......x lama lagi dah nk jadi ank dara...... 

Thursday, April 14, 2011

PERMATA HATI, PENAWAR DUKA

Putera sulung.......Shafwan bin Ibrahim.........lahir pada 9hb Mei 1990.......kehadirannye  amat di nantikan...anugerah Allah......mengenangkan memori semasa dia kecil amat menyentuh perasaan....maklomlah masa tu masih mude sgt.....tp kena buat yang terbaik utk nye........suka memendam perasaan kot...tp kekadang dia rajin brcerita dan bertanya......skrng umurnye da 21 dah bujang, besar panjang....klau perempuan mungkin da bermenantu kami......tp tahun ni bwu nk abis belajar......so.......kje dulu kumpul duit....atau tolong mak n ayah.......(entah le)....yang penting dia dapat menjalani kehidupan dengan sempurna dan tidak membelakangkan agama dan kami.........
Putera ke dua.......Shahruddin bin Ibrahim.....berkongsi tarikh lahir ngan abangnye....iaitu 9hb Mei ...cuma beza tahun saja.......genap abang setahun maka lahirlah dia....yg lebih mesra dengan panggilan azim......ayah dia yang suka nama tuu...kesayangan ayah......umur da masok 20........hensem kan.......da ade makwe.......biasalah cinta monyet.......tp x tau lah klau takdirnye akan berkekalan.......dia ni lebih matang sikit dari abang.....pendiam yang amat......dalam pendiam tu ade degil sikit......tp mudah lah klau kita slow talk ngan dia.......beza umur ngan adik dia 4 tahun ...jadi dia dapat lah manje yang sedikit berlebihan dari kami......




hah....ini dia puteri bongsu......hahahahha........NUR NADHIRAH  BINTI IBRAHIM......lahir pada 20hb Nov 1995...klau ikot tarikh doktor dia lahir pada 12hb Nov...sama ngan mak dia...tp lambt cikit ........klau tidak bolecelebrate sama2....tpkami dlm bulan yang sama NOVEMBER......anak dara ni manje terlebih pulak.....bongsu konon......rapat sikit ngan abang yang sulung.......sb abg tu rajin melayan.......skarang da 16 tahun......

Mereka2 nilah racun dan penawar bagi kami berdua.....setiap anak2 adalah anugerah yg tak ternilai ........bila mengingatkan masa2 yang kami habiskan semasa mereka meningkat remaja......itulah kenangan yang terindah dan pengalaman yang tak akan dapat kami lupakan sepanjang hayat......anak2ku kamulah pelengkap dalam kehidupan mak dan ayah....
.JADILAH ANAK2 YANG SOLEH DAN SOLEHAH......
Tiada ape yang kami harapkan hanya dapatlah mengasihi kami seperti mane kami mengasihi mereka selamanye........ 

Friday, April 8, 2011

sinar bahagia

True Love Forever, Red Rose Wallpaper

melihat kecantikan dan kesegaran mawar merah ini membuatkan hati yang sedang di landa kesedihan ini mekar dan segar sedikit......Apakah kesegaran mawar ini dapat mengubati hati lara yang penuh dengan persoalan yagn amat sukar menemui jalan penyelesaian....
namun ape pon yang akan berlaku aku harus redha dengan ketentuan Allah.....Kau kuatkan hati ku ini agar aku dpat menjalani kehidupan agar menjadi seorang anak dan manusia yang boleh membahagiakan kedua ibu bapaku.......
sesungguhnya tiada seorang umat pon yang tidak mahukan hidupnya di penuhi dengan kebahagiaan dan rahmat dari Mu Ya-Allah....
Orang Peminat Rahsia